Bouwen of renoveren? Dit zijn de nieuwe spelregels

Heb je plannen om dit jaar te bouwen of renoveren? Sinds 1 januari zijn er nieuwe regels waarmee je rekening moet houden. Hun doel is om energiezuinig wonen actief te stimuleren, en om zo de totale CO2-uitstoot en het energieverbruik in ons land te verminderen. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste veranderingen in elk gewest.

Vlaanderen

Om woningen “groener” en nog energie-efficiënter te maken, moet hun energieprestatie sterk verbeteren. Als je dit jaar een bouwaanvraag indient, dan moet je nieuwbouwwoning S28 als S-peil behalen in plaats van S31. Dit S-peil drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Hoe minder energie nodig is om de temperatuur in een woning optimaal te houden, hoe lager en hoe beter het S-peil. Haalt jouw nieuwbouwwoning toch niet het strengere S-peil van S28? Dan ben je wel nog in regel als het S-peil niet hoger is dan S31 en je woning een E-peil van E25 behaalt, waar normaal E30 vereist is. Het E-peil geeft de totale energieprestatie van een gebouw weer.

Verder mag je voortaan in bestaande woningen en niet-residentiële gebouwen geen stookolieketel meer plaatsen wanneer in de straat een aansluiting op het aardgasnet voorzien is. Voor de installatie van hernieuwbare energiebronnen en het plaatsen van nieuwe ramen heb je ook recht op extra premies. Wie een enige eigen woning aankoopt en hierin een ingrijpende energievriendelijke renovatie plant, maakt aanspraak op een verlaging van de registratierechten. In de loop van dit jaar zal je alle premies voor renovatie én energiebesparende investeringen via één online loket kunnen aanvragen.

Meer info vind je hier.

Wallonië

De Waalse overheden zetten actief in op de renovatie van openbare gebouwen. Voor wie zijn woning particulier wil renoveren, zijn er plannen om de huidige premies zo veel mogelijk te combineren. Bedoeling is om de tegemoetkomingen voor dakisolatie en voor werken waarvan de totale kost lager is dan 3000 Euro, te vereenvoudigen. Om energievriendelijke werkzaamheden nog verder te stimuleren, moet er voortaan voor bepaalde werken ook geen energieaudit meer worden uitgevoerd.

Meer info vind je hier.

Brussel

Oudere gebouwen moeten tegen 2030 verplicht gerenoveerd worden en er geldt een strenger energieverbruik voor woningen. Belangrijkste verandering is dat de bestaande premies voor energie, de renovatie van woningen en de verfraaiing van gevels binnenkort gecombineerd worden in één RENOLUTION-premie. Vanaf 1 maart kunnen hiervoor nieuwe aanvragen worden ingediend. In de overgangsperiode tot 1 maart worden geen aanvragen behandeld.

Meer info vind je hier.

VEKA

Ook VEKA draagt een steentje bij om huizen energiezuining te maken en te houden. Klasse A PVC-profielen van VEKA verminderen het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een woning omdat ze dubbele en driedubbele beglazing kunnen dragen en zo zorgen voor een perfecte isolatie. Met profielen van VEKA behaal je een optimale energie-efficiëntie in elk nieuwbouw- en renovatieproject, en geniet je van een comfortabel klimaat in je huis gedurende het hele jaar.

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker deze pagina: https://www.veka.be/homepage/producten.html

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.