Is jouw woning al BEN? VEKA kan je hierbij helpen

Door de coronacrisis zijn andere maatschappelijke thema’s wat naar de achtergrond verschoven. Maar dat betekent niet dat ze niet meer belangrijk zijn. Zeker als het over het klimaat gaat. Een sterke milieubewustwording en investeren in hernieuwbare energie zorgen evengoed voor een gezonde toekomst. Voor gebouwen is dit zelfs al heel concreet. Vanaf dit jaar moeten nieuwe huizen in Europa verplicht BEN zijn, Bijna-EnergieNeutraal. Raam- en deurprofielen van VEKA kunnen je hierbij helpen.

Wat is BEN?

Het begrip “Nearly Zero-Energy” of Bijna-EnergieNeutraal werd voor het eerst gebruikt in een Europese richtlijn van 2010 over de energieprestatie van gebouwen. Om de totale uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 40% te verminderen, stelt deze richtlijn dat nieuwe publieke gebouwen vanaf 2019 en nieuwe huizen vanaf 2021 zo goed als energieneutraal moeten zijn.

Wat houdt dit concreet in? Een BEN-woning is een woning die weinig tot bijna geen energie verbruikt om te verwarmen, ventileren, koelen en warm water te produceren. En de weinige energie die toch nodig is, moet uit groene en hernieuwbare energiebronnen gehaald worden én ter plekke of dichtbij worden opgewekt. Bouwen volgens de BEN-principes is sinds dit jaar de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa.

Lokale normen en voordelen

Voor de toepassing van deze richtlijn heeft de Europese Commissie aan alle lidstaten gevraagd om de nodige maatregelen uit te werken, waarbij elk land rekening kan houden met plaatselijke (weers)omstandigheden. Voor België zijn er zo verschillende normen per gewest. In Brussel en Wallonië geldt de “passiefhuisstandaard”. Die is strenger als het over energieprestatie gaat, maar het gebruik van hernieuwbare energie is dan weer niet vereist.

In Vlaanderen wordt de BEN-norm gehanteerd. Die zegt dat elke nieuwbouwwoning moet voldoen aan specifieke eisen voor thermische isolatie en energiebehoeften, en een E-peil van E30 of lager moet hebben. Dit E-peil is een energiescore die aangeeft hoe energiezuining een woning is. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger het huis. In 15 jaar tijd is deze score voor nieuwe woningen met tweederde verlaagd, van E100 in 2006 tot E30 nu.

Los van de verplichting is BEN-bouwen sowieso een slimme keuze. Extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie laten zichzelf op termijn terugbetalen door een lagere energiefactuur. En wie voorloopt op de standaard, wordt nog extra beloond. Voor BEN-woningen bestaan er immers tal van fiscale en financiële voordelen: stevige premies, een korting op de onroerende voorheffing en bij sommige banken zelfs een extra voordelig BEN-krediet.

SOFTLINE 82 MD: de top

Met PVC raam- en deurprofielen van VEKA in je woning zet je nog die extra stap in de richting van meer energie-efficiëntie. VEKA-profielen kunnen perfect dubbele of driedubbele beglazing dragen die zorgt voor een optimale thermische isolatie en zo het energieverbruik en de hoeveelheid CO2-uitstoot van gebouwen vermindert. Op dit vlak staat VEKA’s SOFTLINE 82 MD mee aan de top van zijn generatie! Dit profiel voldoet nu al aan de eisen van morgen met de beste isolatiewaarden, verschillende afdichtingsniveau’s die koude en tocht tegenhouden, en absolute topkwaliteit!

Meer info over SOFTLINE 82 MD vind je hier.

Wil je meer info over onze andere producten? Bezoek dan zeker deze pagina: https://www.veka.be/homepage/producten.html

Heb je een eigen project dat je wil laten realiseren? Zoek hier een partner of fabrikant in jouw buurt.