Wanneer is het tijd om je ramen en deuren te laten vervangen?

Ramen en deuren gaan normaal gesproken vele tientallen jaren mee. Maar wanneer en hoe merk je dat het tijd is om ze toch te laten vervangen? In dit artikel geven wij alvast enkele aandachtspunten.

(Meer) energie besparen
Zorgen voor een goede isolatie is een belangrijk middel waarmee we zelf ons energieverbruik onder controle kunnen houden. Ook je ramen kunnen je hierbij helpen wanneer je kiest voor een energiezuinig en robuust profiel. Zo scoren PVC-ramen met hoogwaardige beglazing optimale isolatiewaarden omdat ze een barrière vormen tussen binnen en buiten die de warmteoverdracht vermindert. Het resultaat? Een maximale besparing op energiekosten.

Enkele beglazing vervangen
Aansluitend op het eerste punt is het sowieso verplicht om ramen met enkel glas te laten vervangen door dubbele of driedubbele beglazing. Dit is een maatregel van de overheid met als doel om de warmte-isolatie van woningen te versterken.

Schade of slechte werking herstellen
Wanneer je profielen gebarsten zijn, of ramen en deuren moeilijk openen of sluiten, is het de hoogste tijd om andere te laten plaatsen. Een slechte werking kan meerdere oorzaken hebben: ophoping van vuil en stof, een te strakke veer, of een probleem met het rolsysteem, bijvoorbeeld. Barsten in het profiel moeten zeker verholpen worden voordat ze zich verder verspreiden en voor serieuze problemen zorgen. Gebarsten profielen kunnen soms wel gerepareerd worden, maar ze behouden dan vaak niet meer hun volledige stabiliteit. Meestal is het vervangen van het kader dan de beste optie.

Vocht en condensvorming vermijden
Condensvorming op de binnenkant van je ramen of tussen de glaspanelen kan betekenen dat je ramen lucht “lekken”. Condensvorming treedt op wanneer warme lucht in botsing komt met koude oppervlakken. Vocht aan de binnenkant van je ramen kan uitgroeien tot langdurige problemen en een ongezonde leefomgeving als het niet gepast wordt aangepakt. Condensvorming aan de buitenkant is dan weer geen probleem en duidt op goed geïsoleerde ramen door dikkere beglazing.

Tocht voorkomen
Wanneer je tocht of koude lucht in je woning voelt binnenkomen, ontstaan er mogelijk openingen tussen het profiel en de deur. Een vernieuwing is dan de enige oplossing. Dit houdt de tocht buiten, maar verlaagt ook je energiekosten op lange termijn.

Betere geluidsisolatie voorzien
Wanneer je veel last hebt van straatlawaai in je woonkamer, kan dit erop wijzen dat je ramen niet meer voldoende beschermen tegen storende geluiden van buitenaf. Moderne ramen en profielen absorberen geluidsgolven beter voordat ze je huis binnenkomen. Ramen met enkel glas – die geluidstrillingen van buiten gemakkelijk in je woning binnenlaten – moet je sowieso door dubbele of driedubbele beglazing laten vervangen.

Vervaging van interieur tegengaan
Een andere alarmbel gaat af wanneer meubels, tapijten, vloerbekleding of ander interieur dat wordt blootgesteld aan zonlicht, begint te vervagen. Je ramen hebben dan waarschijnlijk niet (meer) dezelfde UV-bescherming die moderne ramen wél bieden.

Veiligheid en stabiliteit verhogen
Wanneer je je minder veilig begint te voelen, helpt het om stevige ramen en deuren te laten plaatsen, met robuuste profielen die zelf versterkt zijn en die dikkere beglazing kunnen dragen. Zo is je woning beter bestand tegen ongewenste bezoekers.

Look & feel opfrissen
Ramen en deuren vallen spontaan als eerste op wanneer je een huis bekijkt. Stijlvolle en elegante profielen, afgewerkt met moderne kleuren, bezorgen elke woning dan ook een meerwaarde.

Wooncomfort optimaliseren
Ramen en deuren laten vervangen, is een serieuze investering. Je kiest dan ook best voor een kwaliteitsvolle en duurzame oplossing, waarmee je voor lange tijd op twee oren kan slapen. VEKA’s Klasse A raam- en deurprofielen van PVC bezorgen je dit geruststellende gevoel!

VEKA’s profielen laten huiseigenaars ten volle genieten van de vele voordelen van PVC en van hun unieke, technische eigenschappen. Zo houden ze koude en tocht buiten, zorgen ze voor een gelijkmatig temperatuurverloop in huis het hele jaar door, en kunnen ze dubbele en driedubbele beglazing dragen die de beste isolatie en energie-efficiëntie garandeert. Door hun robuuste karakter zorgen profielen van VEKA voor een optimale stabiliteit. En omdat ze gemaakt zijn van PVC, zijn ze heel duurzaam, weerbestendig en gemakkelijk te onderhouden.

VEKA’s profielen zijn ook het meest geschikt voor zonwerend of klimaatglas. Dit glastype houdt je woning koel tijdens de zomer en warm tijdens de winter dankzij een speciale (transparante) laag – zonder andere hulpmiddelen of extra verwarming – en weert ook schadelijke UV-straling af zodat je interieur minder snel verbleekt.

En omdat het oog ook wel wat wil, biedt VEKA een ruim gamma van kleuren en designopties – waaronder afwerkingen die PVC-ramen dezelfde natuurlijke uitstraling geven als hout of aluminium – die passen bij elke bouwstijl en die elke woning doen stralen!

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker onze productpagina.

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.