Zo vermijd je condensatie en blijft je leefomgeving gezond

In elke woning kan condensatie voorkomen, zowel tijdens de winter als tijdens de zomer. Het treedt op wanneer warme lucht in botsing komt met koude oppervlakken. Hoewel condensatie zelf niet ernstig is, kan het wel uitgroeien tot langdurige problemen en een ongezonde leefomgeving als het niet gepast wordt aangepakt. Wij vertellen je hoe condensatie ontstaat en wat je kan doen om het te vermijden.

Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Wanneer die warme lucht koude oppervlakken raakt, koelt ze af en verliest ze vochtigheid waardoor er kleine waterdruppeltjes (of condensaat) ontstaan. Ramen vormen zo’n “thermische bruggen” omdat ze eigenlijk een gat in een muur afdichten en vaak onderdelen hebben die kouder zijn dan de muur. Dit condensaat is zelf echter niet het grote probleem. Het wijst enkel op een dieperliggende oorzaak, namelijk een te hoge luchtvochtigheid. En die moet vermeden worden!

Condensatie kan het gevolg zijn van dagelijkse activiteiten (zoals koken, douchen of was drogen) maar ook van “woonvocht” dat door de bewoners van een huis zelf wordt geproduceerd. Condensatie aan de buitenkant is niet erg en zie je vaak bij moderne ramen en driedubbele beglazing. Maar als je condensatie aan de binnenkant van een raam niet gepast aanpakt, kan het na verloop van tijd meubels en stoffen beschadigen, vochtige plekken veroorzaken waar schimmel kan groeien, en een ongezond woonklimaat creëren in huis. Beter voorkomen dan genezen dus… Maar hoe?

Ramen openzetten
Minder vocht genereren is cruciaal om condensatie te vermijden. Als hulpmiddel kan je een hygrometer plaatsen om de vochtigheid in je woning te meten. Wanneer die een peil van 60% of meer vocht in de lucht detecteert, weet je dat je in actie moet schieten! Zet je ramen en deuren dan zo veel mogelijk open waar het kan, en doe dit meerdere keren per dag.

Deuren sluiten
Goed ventileren is noodzakelijk, maar tijdens het koken, wassen en douchen sluit je best wel de binnendeuren om te voorkomen dat vochtige lucht naar andere kamers trekt.

Muren (opnieuw) isoleren
Wanneer je voortdurend last hebt van condensatie in huis, moet je eventueel overwegen om de muren en zolder opnieuw te isoleren. Dit vermijdt koude plekken op muren en plafonds die warmte laten ontsnappen en koude laten binnenkomen, wat de kans op condensvorming vergroot.

Gelijkmatig verwarmen
Temperatuurschommelingen zijn vaak verantwoordelijk voor condensvorming op ramen. Verwarm je huis daarom gelijkmatig en zet de thermostaat in alle kamers op dezelfde temperatuur en niet lager dan 18°C.

Kleding buiten drogen
Droog kleding buiten zodat er zich geen vocht ophoopt in je woning. En wanneer dit niet mogelijk is, droog je was in een goed geventileerde ruimte en plaats je kledingrek voor een groot raam zodat je was sneller droog is.

Lucht laten circuleren
Hou je gordijnen open en plaats je meubels op een korte afstand van de buitenmuren, zodat vocht en warmte niet vastgehouden worden en de lucht blijft circuleren, wat condensvorming voorkomt.

Kookpannen afdekken
Zet tijdens het koken een deksel op je pannen zodat er in de keuken geen vocht ontstaat door het kokende water.

Afzuigkap gebruiken
Gebruik in je keuken en badkamer een afzuigkap om stoom en vocht te verwijderen, die ontstaan wanneer je warm water gebruikt in een koudere ruimte. Dit helpt om de hoeveelheid condens op ramen en muren te verminderen.

Wasmachine ventileren
Zorg ervoor dat je wasmachine of droogtrommel goed geventileerd worden. Per wasbeurt komt immers ongeveer twee liter water vrij in de lucht.

VEKA-profielen laten plaatsen
Ook VEKA helpt je om condensvorming in huis te vermijden. Zo zorgen onze SOFTLINE 82 profielen, met een inbouwdiepte van 82 mm, voor een optimale warmte-isolatie en een gelijkmatige kamertemperatuur tijdens elk seizoen. VEKA’s PVC-profielen ondersteunen ook dubbele en driedubbele beglazing waarmee je de beste isolatieresultaten behaalt.

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker onze productpagina.

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.