Open of vaste ramen? Kies de ideale combinatie voor jouw huis

Wil jij nieuwe ramen laten plaatsen? Dan moet je goed overwegen welk type raam het meest geschikt is in elke ruimte: open of vast. Het verschil tussen beide is duidelijk en elk type heeft zijn specifieke voordelen. Een goede mix van open en vaste ramen is voor de meeste woningen ideaal en voor beide types zijn er meerdere stijlvolle afwerkingen mogelijk.

Open ramen

Er zijn verschillende stijlen en types van open of bedienbare ramen die de vleugel elk op hun eigen manier openen en sluiten: opendraaiende ramen (verticaal), valramen (horizontaal), schuiframen en draaikiepramen. Dit laatste type draait om twee assen: verticaal als een opendraaiend raam én horizontaal als een valraam.

Het grote voordeel van open ramen is dat zij het mogelijk maken om de kamer te ventileren.  Regelmatig frisse lucht binnenlaten, en “vuile” lucht laten verdwijnen, voorkomt de vorming van aërosolen, allergenen (zoals pollen, huisstofmijt en stof), condensatie en schimmel. Een goede ventilatie is ook belangrijk om onaangename geurtjes in huis te vermijden.

Omdat je de raamvleugel kan openen, zijn open ramen ook gemakkelijker aan twee kanten te poetsen.

Vaste ramen

Vaste ramen laten je genieten van een ruim, niet-onderbroken uitzicht en laten meer natuurlijk licht binnen in je huis. Ze zijn ook kosten- en energie-efficiënter. Over het algemeen wordt gesteld dat een vast raam het goedkoopste raamtype is en dat het ook het meest energievriendelijk presteert, omdat het raam volledig gesloten blijft.

Vaste ramen hebben geen raamvleugel, die gevoelig kan zijn voor inbrekers, en bieden zo extra bescherming. Je kiest daarom best voor vaste ramen in kamers die meer beveiliging nodig hebben, of waar het niet noodzakelijk is om het raam te kunnen openen. Vaste ramen vind je heel vaak in gebouwen met hoge plafonds of gewelfde constructies omdat ze architecturale elementen sterker benadrukken.

Waar open ramen gemakkelijker langs twee kanten gepoetst kunnen worden, hebben vaste ramen het voordeel dat je geen rails, scharnieren of andere bedieningselementen moet onderhouden.

VEKA = open + vast

Omdat elk raamtype zijn sterke punten heeft, ga je best op zoek naar de meest ideale mix van open en vaste ramen voor jouw woning. Dikwijls worden vaste en open ramen ook binnen hetzelfde venster met elkaar gecombineerd: je ziet dan een groot (vast) vlak in het midden met kleinere ramen boven of onder, of aan de zijkanten, voor bijvoorbeeld ventilatie.

Welk raam je in elke kamer ook verkiest, VEKA beschikt over een ruim assortiment van Klasse A PVC-profielen voor elk raamtype. Naast standaardprofielen bevat VEKA’s gamma meer dan 1100 andere profieltypes. Om je ramen ook mooi te laten stralen, kun je kiezen uit een brede waaier van kleuren en afwerkingen. Denk aan het unieke, fluweelachtige oppervlak van VEKA SPECTRAL en meerdere designs die PVC-profielen dezelfde natuurlijke look en feel geven als hout of metaal. Met een VEKA-raam geniet je van de vele voordelen van PVC-profielen, VEKA’s topkwaliteit en nieuwste technologieën, en een natuurlijke uitstraling!

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker deze pagina: https://www.veka.be/homepage/producten.html

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.