Dubbele of driedubbele beglazing? Wat past het beste in jouw huis?

Kiezen we voor een dubbele of driedubbele beglazing? Dit is ongetwijfeld een veelgestelde vraag wanneer je een nieuwbouw plant of jouw ramen wil laten vervangen. Wat zijn de verschillen en voor- of nadelen? Wij geven een overzicht.

Het grootste technische verschil tussen dubbele en driedubbele beglazing is vrij duidelijk: driedubbelglas heeft een extra glasblad. Dit geeft al aan dat drievoudig glas veel beter isoleert dan dubbele beglazing, een eigenschap die nog versterkt wordt door de spouw (dit is de ruimte tussen de glasplaten). Waar bij dubbele beglazing de spouw opgevuld is met droge lucht, wordt ze bij drievoudig glas gevuld met een beter isolerend edelgas. Hoe dikker ook de spouw (tussen de 6 en 20 mm), hoe beter de isolatiewaarde.

In cijfers wordt de isolatiekracht van een raam uitgedrukt door de U-waarde, die de hoeveelheid warmte aanduidt die de beglazing doorlaat. Hoe lager dus de U-waarde, hoe beter de isolatie. Zo blijkt dat driedubbele beglazing een veel betere U-waarde (0,6) scoort dan dubbel glas (2,8).1

De sterkere isolatiekracht van driedubbele beglazing kun je ook weergeven aan de hand van de temperatuur aan de binnenzijde van het glas. Bij een buitentemperatuur van 0 °C en een kamertemperatuur van 20 °C is die temperatuur bij dubbelglas 12,8 °C en bij driedubbelglas 18,5 °C2. Driedubbele beglazing zorgt dus voor minder condensatie en warmteverlies en levert eigenaars een hogere energiebesparing op. Door het extra glasblad weert drievoudig glas ook beter het geluid uit je woonkamer.

Heeft driedubbele beglazing dan alleen maar voordelen? Neen, dat is niet zo. Vergeleken met dubbele beglazing is driedubbelglas duurder en zwaarder, waardoor je ook jouw raamprofielen hierop moet afstemmen.

Noord of zuid

Het is sowieso verplicht om ramen met enkelglas te vervangen door op zijn minst dubbele beglazing. En vanaf dit jaar moeten nieuwe huizen ook Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Of je het beste kiest voor dubbel- of driedubbelglas, hangt vooral af van je eigen voorkeuren en jouw omgeving.

Zo is driedubbele beglazing ideaal in koudere klimaten en op afgelegen locaties, voor ramen in noordelijke en oostelijke gevels van een huis waar er minder daglicht is, en in een omgeving die vrij lawaaierig is. Je vindt dit type van glas vooral in energieneutrale of passiefhuizen. Dubbele beglazing is dan weer de beste optie voor ramen die meer naar het zuiden gericht zijn.

Eenvoudige upgrade

VEKA is van alle markten thuis en biedt een oplossing voor elke vraag en elke woning. Zo kunnen VEKA’s Klasse A raamprofielen van PVC door hun grote stabiliteit zowel dubbele als driedubbele beglazing dragen. En door hun flexibele opzet en constructie laten profielen van VEKA het toe om gemakkelijk en efficiënt van dubbele naar driedubbele beglazing over te schakelen.

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker deze pagina:

https://www.veka.be/homepage/producten.html

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een partner of fabrikant in jouw buurt.

 

Referenties:

1 https://www.energids.be

2 https://benoveren.fluvius.be