Dit is hoe je jouw huis beschermt met inbraakwerende ramen en deuren

Heb jij ook zo genoten van de kerst- en eindejaarsperiode? Maar jammer genoeg is dit ook de tijd van het jaar waarin traditioneel het aantal woninginbraken toeneemt. Een goede beveiliging en stevige ramen en deuren zijn dan ook heel belangrijk. Daarom vormt een combinatie van Klasse A PVC-profielen met beveiligingsbeslag en veiligheidsglas een extra slot op de deur.

Effectieve sloten

Een volledige bescherming tegen inbraken bestaat jammer genoeg niet. Maar met een gerichte opzet van ramen en deuren kun je er wel voor zorgen dat inbrekers afgeschrikt worden en veel moeite moeten doen om je huis binnen te dringen. Zo kies je best voor stevige raam- en deurprofielen die uitgerust zijn met extra beveiligingsmechanismen en waarbij de scharnieren zo weinig mogelijk of helemaal niet zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is een meerpuntssluiting: die vergrendelt deuren op meerdere plaatsen tegelijk, met één sleutelbeweging. Een meerpuntssluiting is dus moeilijker open te breken dan een klassiek cilinderslot.

Een ander veiligheidssysteem is een slot met zogenaamde “paddenstoelkop”. Bij zo’n systeem wordt een paddenstoelkopbout geïntegreerd in de raamvleugel. Deze bout klikt zich stevig vast in een speciaal daarvoor bestemde sluitplaat in het raamprofiel. Dat vormt een efficiënte vergrendeling die voorkomt dat inbrekers het raam gemakkelijk kunnen openwrikken. Een paddenstoelkopslot kun je ook op bestaande ramen installeren, net als op huis-, balkon- en terrasdeuren. Het is een effectief middel tegen inbraakpogingen en wordt ook door de politie als een goede inbraakwerende maatregel aanbevolen.

Nog een mogelijkheid is het plaatsen van afsluitbare handgrepen. Hierbij kun je de handgreep op slot draaien wanneer het raam gesloten is. Het slot is heel robuust en gemaakt van stevig staal, waardoor je ramen optimaal beveiligd zijn.

Gehard veiligheidsglas

Naast sterke profielen en beveiligingsmechanismen biedt ook de juiste keuze van het glastype je extra bescherming. Je opteert best voor (drie)dubbele beglazing (ook al omdat die beter isoleert) die bestaat uit gehard glas of gelaagd inbraakwerend glas.

Inbraakwerend glas beschikt over verschillende glasplaten waartussen een folie zit die moeilijk te scheuren is. Daardoor is het beter bestand tegen inslagen en schrikt het inbrekers af omdat ramen niet eenvoudig stuk te slagen zijn.

Inbraakvertragende profielen

Met Klasse A PVC-profielen van VEKA heb je een extra laagje bescherming in huis! VEKA’s raam- en deurprofielen voldoen aan de hoogste Europese kwaliteitsnorm en zijn gekend voor hun uitstekende materiaaleigenschappen. De doordachte profielgeometrie met sterke wanden (buitenwanddikte van 3 mm) en massief stalen verstevigingen geeft ramen en deuren met VEKA-profielen een grotere stabiliteit, hogere slagweerstand en meer hoekvastheid. Klasse A profielen zijn breukbestendiger, vormvaster en geven schroefverbindingen een stevige grip, waardoor het hang- en sluitwerk veilig vastzit en ze ramen en deuren inbraakwerend maken. Bovendien ondersteunen VEKA’s profielen elk glastype en kunnen ze perfect met nog extra beveiligingsmechanismen uitgerust worden.

Hoe performant raam- en deurprofielen van VEKA zijn, kunnen we aantonen op basis van internationale standaarden. VEKA-profielen werken inbraakvertragend conform de NEN-5096 norm* en ze voldoen aan de RC2-klasse*. Voor België vereist RC2 inbraakwerend glas en wijst deze classificatie op een redelijke weerstand en bescherming tegen het gebruik van eenvoudige gereedschappen, zoals een koevoet. De moeite en tijd die het een inbreker kost om door het raam heen te komen is groot en dus vaak voldoende om hem te doen besluiten zijn inbraakpoging te staken.

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker onze productpagina.

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.

* NEN is een Nederlandse norm die de eisen, classificatie en beproevingsmethoden aangeeft voor de inbraakwerendheid van deuren, ramen en kozijnen. RC-klasse staat voor “resistance class” of weerstandsklasse.