Renovatie of verbouwing gepland? Zo kun je premies aanvragen

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen – in zekere zin ook letterlijk – om de globale CO2-uitstoot te verminderen. Door onze gebouwen en woningen energiezuinig te maken, besparen we niet alleen zelf op energiekosten, maar helpen we ook om het milieu te vrijwaren. Het is daarom dat de verschillende overheden in ons land energiebesparende verbouwingen en renovaties met tal van premies willen stimuleren. Wij vertellen hoe je die kan verkrijgen.

Vlaanderen

Voortaan kun je via één online loket financiële steun aanvragen voor energiebesparende werkzaamheden aan je woning: Mijn VerbouwPremie. Deze tegemoetkomingen gelden voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals isolatie, hoogrendementsglas) en woningkwaliteit (elektriciteit, sanitair, ramen en deuren). Om een duidelijk overzicht te geven van alle mogelijke renovatiepremies en om het aanvragen hiervan gemakkelijker te maken, heeft de Vlaamse overheid die sinds 1 juli 2022 dus in één systeem gebundeld.

Hiernaast zijn er nog financiële steunmaatregelen, zoals de renteloze Mijn VerbouwLening. Deze lening (voor een maximumbedrag van 60.000 euro) bestaat sinds 1 september 2022 en helpt eigenaars om renovaties te bekostigen die de kwaliteit en energieprestatie van hun woning moeten verbeteren.

Meer info en een simulator die het bedrag van jouw premie berekent, vind je hier.

Wallonië

Ook in Wallonië kun je voor verbouwingswerken tal van renovatiepremies en/of een lening met een verlaagde rente of zonder rente (voor een bedrag van 1.000 tot 60.000 euro) aanvragen.

Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je een formulier invullen en een erkende huisvestingsauditeur contacteren. De auditeur analyseert de energiekwaliteit van je woning, en de premie of lening is bedoeld om de werkzaamheden uit te voeren die worden aanbevolen in het auditrapport. Om de isolatie en energierenovatie van gebouwen echter nog te versnellen, heeft de Waalse regering vorig jaar wel een vereenvoudiging doorgevoerd. De voorafgaande audit is niet langer verplicht wanneer je je dak wil isoleren of wanneer je (kleine) energiebesparende werken wil laten uitvoeren die minder dan 3.000 euro excl. btw kosten.

De premies gelden ook voor het laten plaatsen van nieuwe ramen. Om de keuze voor energiezuinige ramen te stimuleren, wordt de vervanging van ramen sinds 2019 niet langer per vierkante meter maar wel per bespaarde kWh terugbetaald.

Meer info over de premies vind je hier en deze pagina geeft een overzicht van de werken die je zonder audit kan laten uitvoeren.

Brussel

Net als in Vlaanderen zijn ook in Brussel sinds vorig jaar alle renovatiepremies samengebracht op één platform: RENOLUTION. De premies gelden voor gebouwen die ouder zijn dan 10 jaar en voor werkzaamheden die door vakmensen worden uitgevoerd.

Subsidieaanvragen moet je voortaan wel na de voltooiing van de werkzaamheden indienen, maar met één verzoek verkrijg je meteen alle premies waarop je recht hebt. De aanvragen verlopen via IRISbox, het elektronische loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit loket maakt het voor eigenaars gemakkelijk om hun dossier samen te stellen, om premiesimulaties uit te voeren en om documenten te genereren en met de overheid uit te wisselen.

Meer info vind je hier.

Federaal en per gemeente

Ook de federale overheid en gemeentebesturen verlenen financiële renovatiesteun. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan kom je sowieso in aanmerking voor een btw-tarief van 6% op je renovatiewerken in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet dan wel hoofdzakelijk dienst doen als privéwoning. En zowel de levering als de plaatsing van ramen en deuren moeten door dezelfde aannemer gebeuren. Het verlaagde btw-tarief wordt direct op de factuur verrekend. Een mogelijke gemeentelijke premie hangt af van waar je woont. Raadpleeg de website van je lokale bestuur voor alle informatie.

VEKA: energie-efficiënte profielen

Als een ervaren marktleider, die klaar wil zijn voor de toekomst, gaan ook bij VEKA milieubehoud en duurzaamheid voorop. Een keuze voor VEKA’s Klasse A raam- en deurprofielen is een bewuste keuze voor optimale energie-efficiëntie! Zo kunnen de PVC-profielen van VEKA perfect dubbele en driedubbele beglazing dragen, die sterk isoleert en het energieverbruik – en zo ook de CO2-uitstoot van woningen – vermindert.

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker onze productpagina.

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.