Een goede ventilatie is heel belangrijk om je huis gezond en comfortabel te houden, maar waarom?

Ramen en deuren met Klasse A profielen van VEKA zorgen het hele jaar door voor een aangenaam klimaat en een optimale temperatuurregeling binnenshuis. Maar toch blijft ook een goede ventilatie noodzakelijk om je leefomgeving gezond en comfortabel te houden. Waarom? We geven jullie een antwoord.

Zeker tijdens de Covid-19-pandemie krijgt het belang van een goede ventilatie nog extra aandacht. Omdat veel mensen telewerken en door de lockdown thuisblijven, en omdat de concentratie van aërosolen (kleine druppeltjes van het coronavirus) in een binnenruimte groter is en in een slecht geventileerde kamer langer in de lucht blijft hangen. Goed ventileren vermindert dus het risico op besmetting.

Huizen ademen ook

Net zoals mensen moeten ook huizen af en toe kunnen “ademen” om ervoor te zorgen dat er frisse lucht binnenkomt en vuile lucht verdwijnt. Over het algemeen is een goede ventilatie vereist:

* Om condensatie te voorkomen die voor vochtige of natte muren kan zorgen.
* Om de vorming van bacteriën, verontreinigende stoffen en onaangename geurtjes te verminderen.
* Om allergenen (zoals pollen, huisstofmijt en stof) uit de lucht te filteren.
* Omdat een gezonde luchtkwaliteit de klachten van bijvoorbeeld hooikoorts en hoofdpijn helpt te verminderen.
* Omdat een optimale luchtregeling zorgt voor een stabiele kamertemperatuur en zo ook voor energie-efficiëntie (en besparing op stookkosten).

Kort maar intensief

Er zijn meerdere manieren om op geregelde tijdstippen een ​​portie verse (buiten)lucht bij u thuis binnen te brengen:

* Door gebruik te maken van luchtreinigers, verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen. In meer en meer hedendaagse woningen vind je deze apparaten waarvan de meest recente uitvoeringen ook energie-efficiënt zijn.
* Door ventilatoren in deur- en raamprofielen
* Door ramen en deuren open te zetten. Om hierbij geen kostbare energie verloren te laten gaan, is het aangeraden om kort maar intensief te ventileren.

Optimale isolatie

Ook Klasse A raam- en deurprofielen van VEKA zorgen voor een comfortabel klimaat in je huis. Ze garanderen een optimale thermische en geluidsisolatie en houden je woning koel en fris tijdens de zomer, en warm tijdens de winter.

Wil je meer info over onze andere producten? Bezoek dan zeker deze pagina: https://www.veka.be/homepage/producten.html

Heb je een eigen project dat je wil laten realiseren? Zoek hier een partner of fabrikant in jouw buurt.