Glas vind je overal en beantwoordt aan verschillende maatschappelijke behoeften. Geen enkel ander materiaal, door mensen gemaakt, biedt zoveel mogelijkheden in zoveel industrieën. Tegenwoordig wordt glas in vele toepassingen gebruikt omwille van zijn energiebesparende en isolerende eigenschappen. Hieronder lees je waar het allemaal begon en hoe we van glas nu veel meer verwachten dan alleen maar een raam om naar buiten te kunnen kijken.
Hoe het allemaal begon…
Het eerste glas, bekend in het stenen tijdperk, was zwart, vulkanisch glas waarmee wapens en decoratieve objecten werden gemaakt. Het allereerste glas dat door de mens werd vervaardigd, dateert van ongeveer 3500 voor Christus met vondsten in Egypte en Oost-Mesopotamië. Het gebruik en de productie van glas heeft in de menselijke geschiedenis een hele evolutie doorgemaakt, beïnvloed door vele culturen. Gebrandschilderd glas zien we voor het eerst in de oudheid wanneer Egyptenaren en Romeinen gekleurde glazen voorwerpen begonnen te creëren. Vanaf de vierde eeuw werd deze glasvorm als kunst aanzien toen christenen kerken met gebrandschilderde ramen bouwden om hun religie te vieren. En ook een leuk weetje: Glas was een prestige-object in Engeland tijdens de 17e eeuw wanneer de overheid een glasbelasting oplegde gebaseerd op het aantal ramen in een huis.
Ramen toen en nu
Vroeger werden raamprofielen gemaakt van aluminium of hout, maar dat had zijn nadelen. Aluminium geleidt temperatuur, waardoor het minder energie-efficiënt is, en hout vereist regelmatig onderhoud. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werden profielen van PVC en PVC-U* (of uPVC*) meer en meer populair. Deze raamprofielen waren energiezuiniger en duurzamer, oersterk en weerbestendig, en vragen minder onderhoud. Ramen werden ook veiliger en waren beschikbaar in vele stijlen en afwerkingen zodat ze pasten bij elk huisontwerp.
Ook vensterglas heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het evolueerde van enkel glas naar dubbele en driedubbele beglazing, die heel energie-efficiënt is en het toelaat om de temperatuur in je huis nog beter te controleren. Op deze manier kun je in huis toch grote ramen plaatsen, die tegelijkertijd ook isolerend werken. De Europese richtlijn 2010/31/EU bepaalt dat alle woningen tegen 2021 “bijna energieneutraal” moeten zijn, waardoor driedubbele beglazing meer en meer de standaard zal worden.
Energie-efficiëntie & U-waarde
Tegenwoordig wordt glas veel gebruikt omwille van zijn energiebesparende en geluidsisolerende eigenschappen. Dat is zo voor glas in ramen, maar ook voor glasvezel om bijvoorbeeld het gewicht van voertuigen en hun brandstofverbruik te verminderen. Glas is ook een bron van hernieuwbare energie door zonne-thermische en fotovoltaïsche toepassingen.
Kijken we specifiek naar ramen, dan kun je vandaag de dag perfect meten hoe energiezuinig ze zijn. De U-waarde van een venster geeft aan hoeveel warmte via de ramen ontsnapt, op basis van de warmtegeleiding van het materiaal en het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het venster isoleert. U-waarden variëren in het algemeen van 0,25 tot 1,25. De U-waarde verschilt van de klassieke energieclassificatie van A++ tot E, waarbij het hele venster (profiel en glas) wordt beoordeeld op zijn energie-efficiëntie.
En wat brengt de toekomst?
De toekomst van glas laat zich vertalen in onbeperkte mogelijkheden.
Enkele voorbeelden:
*Als onderdeel van “smart home” concepten: bijvoorbeeld schermen waarvoor u zelf een achtergrondbeeld kan kiezen
*Spiegels die de gezondheidstoestand onderzoeken van de persoon die ervoor staat
*Juwelen die het hartritme en de lichaamstemperatuur weergeven
*Nog sterk verbeterde isolatie-eigenschappen
VEKA: gewapend voor de toekomst
Met zijn Klasse A raamprofielen voldoet VEKA aan de meest moderne beglazingsnormen – nu en in de toekomst. VEKA biedt een uitgebreid gamma van raamprofielen voor verschillende glasdiktes – van 24 tot 52 mm met intervallen van 2 mm – zodat huiseigenaren zelf hun beglazing kunnen kiezen. Het glas wordt geplaatst in een sponning van 28 mm, wat zorgt voor een gelijkmatig temperatuurverloop in de kamer en wat ongewenste condensvorming vermijdt, om zo het wooncomfort te verhogen. Dankzij de optimaal geplaatste glasdichting in de vleugel zien grote ramen er ook bijzonder fraai uit. Meer info over onze producten vind je hier.
* PVC-U is een niet-geplastificeerde versie van PVC (“U” staat voor “un-plasticised“) die gemaakt is van polymeer.