Hoe reinigt u correct uw ramen en PVC-profielen?

De lente hangt in de lucht, en dat is dé tijd van het jaar dat we allemaal onze huizen willen laten stralen! Advies en tips zijn dan altijd nuttig, ook voor die taken die rechttoe rechtaan lijken. Ramen wassen, bijvoorbeeld. Een eenvoudige, doodgewone taak voor u? Lees hieronder het waarom, wanneer, wat en hoe, en ga na hoe u presteert. Je zal achteraf toegeven dat je toch iets hebt bijgeleerd…

Het reinigen van ramen en PVC-profielen…

Waarom?
-Om van uw ramen hét uithangbord van uw woning te maken
-Omdat vuile ramen natuurlijk licht en warmte tegenhouden en zo minder energie-efficiënt zijn
-Omdat vuil het glas van uw ramen permanent kan beschadigen

Wanneer?
-Kies een droge maar bewolkte dag. Wanneer je ramen wast op een zonovergoten dag, dan droogt het water en schoonmaakmiddel op voor je het kan afvegen, en dit kan strepen achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.
-Reinig opzichtig vuil en vlekken onmiddellijk!

Wat?
-Gebruik regenwater tijdens de zomermaanden. Dit bevat immers geen kalk, wat vaak de oorzaak is van vervelende strepen op je ramen. De buitentemperatuur zorgt ervoor dat het regenwater voldoende warm is.
-Gebruik een degelijke en propere spons.
-Gebruik een raamtrekker om glasheldere ramen te hebben.
-Houd een schone (microvezel)doek bij de hand.
-Gebruik voor PVC-profielen een geschikt reinigingsmiddel of pH-neutrale zeep die vrij is van geur- en kleurstoffen.
-Gebruik voor PVC-profielen geen schurende schoonmaakmiddelen, geen oplosmiddelen of verdunners, geen papieren doeken en geen stoomreiniger.

Hoe?
-Veeg eerst met een borstel al het vuil van je ramen en profielen om te vermijden dat het zich vermengt met het schoonmaakmiddel.
-Poets je ramen van boven naar beneden en gebruik voldoende schoonmaakmiddel om het vuil op te lossen.
-Maak met de raamtrekker vloeiende en elkaar overlappende bewegingen, in verschillende richtingen. Maak aan buiten- en binnenkant andere bewegingen zodat je snel ziet of er strepen zijn achtergebleven.
-Veeg regelmatig het rubber van de raamtrekker af op een doek om het vuil te verwijderen.
-Veeg overtollig water aan de randen van het raam weg met een propere kant van het doek.
-Plaats de raamtrekker op de rand van uw emmer en sop hem niet elke keer in het water. In normale omstandigheden kun je tot vijf ramen poetsen vooraleer je de raamtrekker moet afspoelen.
-Reinig PVC-profielen regelmatig met een zachte doek en schoon, lauwwarm water. Bij gebruik van een schoonmaakmiddel, spoel de profielen goed na met proper water om schade te voorkomen.
-Smeer de bewegende delen van je ramen minstens één keer per jaar met een hars- of zuurvrij smeermiddel of olie.

Wist je dat?*
…het zes glazenwassers bijna vier maanden tijd vraagt om de glazen wanden van het Time Warner Center in New York schoon te maken.
…Terry Burrows het wereldrecord glazen wassen op zijn naam heeft staan. Hij poetste op 9 oktober 2009 drie ramen van 1,3 m² met 9 liter water in 9,14 seconden tijdens de National Window Cleaning Competition in Blackpool (VK).
…glazenwasser in sommige landen, zoals het VK, als het gevaarlijkste beroep wordt beschouwd.
…de hoogtechnologische apparatuur, die wordt gebruikt om de ramen van Burj Khalifa in Dubai schoon te maken, om en bij de 5,5 miljoen euro waard is.

* Bron: https://www.laddersfree.co.uk/blog/fifteen-facts-about-window-cleaning