Zo kun je een thermische glasbreuk voorkomen

Scherven brengen geluk, zo luidt het spreekwoord. Maar een barst in het glas van je raam of deur is best vervelend en zie je liever niet verschijnen. Als zo’n barst er komt door een thermische glasbreuk, is ze ontstaan als gevolg van specifieke omstandigheden waaraan je raam of deur werd blootgesteld. In dit artikel leer je wanneer een thermische glasbreuk zich voordoet en wat je kan doen om ze te voorkomen.

Een thermische glasbreuk ontstaat wanneer het glas niet over het hele oppervlak dezelfde temperatuur heeft. Stel dat een raam gedeeltelijk in de zon staat: het glas in de zon absorbeert dan warmte en zet uit, terwijl de delen in de schaduw en in het raamprofiel koud blijven en door het “warme” glas meegetrokken worden. Dit creëert een spanning die het glas doet barsten wanneer ze lang aanhoudt. Een barst door een thermische glasbreuk begint dan ook bijna altijd aan de rand van de beglazing (waar het meestal het koudst is).

Wanneer?

Vooral tijdens een zonnige en koude winterdag en bij het begin van de lente moet je opletten voor een thermische glasbreuk. De buitenlucht is tijdens deze periodes (erg) koud, terwijl de zon het glas doet opwarmen. Thermische breuken zie je ook vaak in glas dat warmte vasthoudt, zoals getint en reflecterend glas.

Daarnaast zijn er nog specifieke omstandigheden waaronder een thermische glasbreuk kan ontstaan:

* Wanneer je jaloezieën of gordijnen hebt die warmte door het glas terugkaatsen
* Wanneer je in huis (veel en grote) voorwerpen vlak voor het raam plaatst
* Wanneer een groot deel van de glasrand afgedekt is
* Wanneer warmte-absorberende folies op het glas werden aangebracht
* Wanneer de luchtstroom van koel- of verwarmingsapparaten recht op het glas gericht is
* In woningen die gebouwd worden en waar nog geen of niet voldoende verwarming is

Hoe voorkomen?

Een thermische glasbreuk voorkom je door ervoor te zorgen dat het glas over het hele oppervlak min of meer dezelfde temperatuur heeft. Toegegeven, dat is heel gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Enkele tips:

* Kies voor hoogwaardige beglazing met zuivere snijranden. Die zijn het best bestand tegen thermische spanningsbreuken omdat ze de glasranden beschermen.
* Kies voor vensterglas dat niet te veel warmte of zonne-energie absorbeert
* Kies niet voor ramen die de warmteoverdracht van het glas bevorderen of grote delen van de glasrand afdekken
* Laat je ramen vrij en schilder niet rechtstreeks op een glazen oppervlak
* Zorg voor een tussenruimte tussen het vensterglas en jaloezieën of gordijnen, die goed geventileerd wordt
* Laat verwarmings- en koelapparaten geen hete of koude lucht rechtstreeks op het glas blazen
* Kies voor stevige raam- en deurprofielen die lekken voorkomen langs waar water kan binnendringen en het glas kan beschadigen
* Zet in huis geen grote voorwerpen vlak voor je ramen

VEKA-profielen: alleen de beste kwaliteit

Met meer dan 50 jaar ervaring en als wereldwijd marktleider van raam- en deurprofielen zorgt VEKA ervoor dat huiseigenaars elke dag op hun twee oren kunnen slapen! Zo produceert VEKA uitsluitend Klasse A PVC-profielen die stevig en duurzaam zijn en die elk glastype kunnen dragen.

VEKA werkt ook nauw samen met een ruim netwerk van professionele en betrouwbare fabrikanten en installateurs, die een vakkundige plaatsing van jouw ramen en deuren garanderen. En om te vermijden dat externe factoren de goede werking van je ramen en deuren verstoren, geeft VEKA je in deze blog-sectie ook graag zo veel mogelijk tips mee!

Wil je meer info over onze producten? Bezoek dan zeker onze productpagina.

Heb je een eigen project dat je wilt laten realiseren? Zoek hier een installateur of fabrikant in jouw buurt.